Vår Historia

Upptäck

Vår historia

Historien om Storsjöbagarn tar sin början på 1930-talet, under ett helt annat namn och på en helt annan plats. Sigge Andersson, utbildad bagare från Ramsele i Ångermanland, drev ett litet bageri i Östanbo som på den tiden kallades Sigges bageri. Det var en blygsam verksamhet med få anställda. Allt bröd bakades för hand och plåtarna gräddades var för sig i en vanlig ugn. Brödet körde man ut med häst och vagn.

 

I slutet av trettiotalet köpte Sigge en sommarstuga vid Storsjön utanför Sandarne. Eftersom den tillhörande tomten var stor lämpade den sig väl för ett bageri. 1938 slog Sigge igen bageriet i Östanbo och öppnade det på nytt intill sitt nya hem.

 

Den lokala konkurrensen var stor. Enbart i Sandarne kämpade tre olika bagerier om plats på marknaden. Sigges bageri visade sig dock vara ett vinnande koncept. Inom kort slogs en servering upp i anslutning till bageriet. Invigningsdagen bjöd på stor dramatik, då åskväder och skyfall orsakade svimningsattacker bland gästerna.

 

Serveringen utökades snart med en estrad med paviljong och dansbana. Det förvandlade Storsjöbaden till något av dåtidens inneställe. Man kunde skryta med publikdragare som Delta Rythm Boys, Snoddas, Charlie Norman och Povel Ramel. Som mest hade man femtusen besökare innanför grindarna.

 

Verksamheten involverade hela familjen Andersson. Sigges fru, Ester, arbetade i serveringen och barnen, Pia och Lars, ryckte in på helger och skollov. 1948-1953 sägs ha varit de gyllene åren, men sammanlagt höll Storsjöbaden öppet i trettio år.

 

1964 tog Lars över bageriet och gav det namnet Storsjöbagarn. I och med Sigges bortgång fem år senare slogs portarna till serveringen igen för gott. Nu skulle det satsas helhjärtat på brödtillverkning i Storsjöbaden.

 

Sedan Lars tagit över företaget expanderades bagerilokalerna i etapper. 1971 gjordes en del av bageriet om till separat ugnsavdelning. 1980 byggdes bageriet ut och en åtta meter hög mjölsilo sänktes ner genom taket. 1990 utökades packavdelningen och nya maskiner installerades för att underlätta ökad produktion.

 

Idag drivs Storsjöbagarn av tredje generationen i familjen Andersson

Copyright @ All Rights Reserved